The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W pracy oceniano możliwości zagospodarowania słomy pszennej oraz łętów ziemniaczanych do produkcji etanolu. Najlepsze efekty uzyskiwano po zastosowaniu skojarzonego oddziaływania preparatów ACCELLERASE®1500 i ACCELLERASE®XC lub ACCELLERASE®1500 i ACCELLERASE®BG. Lepszym surowcem spośród badanych okazały się łęty ziemniaczane. Wydajności etanolu uzyskiwane po fermentacji osadów po prehydrolizie łętów...
Archebakterie stanowią bardzo złożoną, a przez to niezwykle interesującą grupę drobnoustrojów, zarówno ze względu na ich uzdolnienia do zasiedlania rozmaitych środowisk, w tym zwłaszcza ekstremalnych, jak również z powodu specyficznej budowy komponentów komórkowych. W ostatnich latach obserwuje się duży rozwój wiedzy na ich temat, co skutkuje pojawieniem się ogromnej puli mniej lub bardziej szczegółowych...
Alergie pokarmowe występują u 4–6% konsumentów. Ich przyczyną są przede wszystkim występujące w produktach żywnościowych uczulające białka, wśród których ważną grupę stanowią tak zwane białka stresu roślinnego (białka PR). Są to powszechnie występujące w roślinach białka, biorące udział w reakcjach obronnych, indukowanych w roślinach po inwazji pasożytów lub przez stres abiotyczny. W pracy opisano...
Przedstawiono krótki przegląd występujących w owocach i warzywach, wywołujących uczulenia, profilin i białek zapasowych. Zwrócono uwagę na reakcje krzyżowe pomiędzy omawianymi alergenami a homologicznymi białkami obecnymi w pyłkach popularnych roślin. Na koniec omówiono kierunki badań, których celem jest poszukiwanie hipoalergicznych odmian owoców i warzyw.
Przedmiotem badań była ocena zdolności 113 szczepów drożdży wyizolowanych z polskich serów z przerostem pleśni do produkcji zewnątrzi wewnątrzkomórkowych enzymów proteolitycznych i lipolitycznych. Hodowle drożdży należących do 7 gatunków: Candida famata, C. sphaerica, C. intermedia, C. kefyr, Geotrichum penicillatum, Yarrowia lipolytica i Saccharomyces kluyveri prowadzono metodą wstrząsaną w podłożu...
W pracy badano efektywność izolacji liniowych plazmidów dsDNA z komórek drożdży D. hansenii po zastosowaniu enzymatycznych metod protoplastyzacji, mechanicznych technik dezintegracji oraz chemicznej lizy komórek. Wykorzystane w procesie protoplastyzacji lytikaza z Arthrobacter luteus oraz mieszanina enzymów litycznych z Trichoderma harzianum umożliwiły efektywną izolację liniowych plazmidów. Lytikaza...
Wywar melasowy buraczany jest to produkt odpadowy otrzymywany w gorzelniach podczas produkcji etanolu z melasy buraczanej. Ze względu na wysoką wartość ChZT oraz związków barwnych (melanoidyn, karmeli oraz produktów alkalicznego rozkładu inwertu) jest on wysoce niebezpieczny dla środowiska. Celem badań było określenie wpływu stężenia wywaru, dodatku ekstraktu drożdżowego, KH2PO4, (NH4)2SO4 oraz glukozy...
Głównym produktem ubocznym produkcji biodiesla, którego ilość w ostatnich latach gwałtownie wzrosła, jest odpadowy glicerol. Na tonę wytwarzanych etylowych lub metylowych estrów kwasów tłuszczowych przypada około 100 kg glicerolu odpadowego. Wykorzystanie odpadowego glicerolu jest jednym z najważniejszych wyzwań dla ochrony środowiska. Celem pracy była weryfikacja możliwości produkcji biomasy komórkowej...
Zakres badań obejmował przeprowadzenie syntezy poli(kwasu itakonowego) na drodze polimeryzacji wolnorodnikowej w obecności inicjatora – nadsiarczanu amonu w różnych mediach reakcyjnych oraz w różnej temperaturze. Przeprowadzono polimeryzację w układach wodnych zawierających chlorek choliny oraz w mieszaninach eutektycznych monomer – chlorek choliny sporządzonych w różnych proporcjach. Zbadano wpływ...
Celem pracy było zbadanie wpływu stężenia glukozy, jako jedynego źródła węgla, na tworzenie produktu w procesie syntezy kwasu szczawiowego przez Aspergillus niger we wgłębnej hodowli okresowej. Badania prowadzono w podłożach syntetycznych zawierających glukozę rozcieńczoną do poziomu 100, 125, 150 i 175 g·dm-3. Najwyższe stężenie produktu, wynoszące 64,2 g·dm-3, uzyskano w podłożu zawierającym glukozę...
Buraczany wywar melasowy, produkt uboczny przemysłu gorzelniczego, charakteryzuje ciemnobrunatna barwa, za którą odpowiadają melanoidyny, karmele oraz produkty alkalicznego rozkładu inwertu. Celem badań było określenie wpływu dodatku ekstraktu drożdżowego i stężenia wywaru na stopień jego dekoloryzacji w hodowli bakterii fermentacji mlekowej Pediococcus parvulus MiLab099. Zastosowano kompozycyjny...
Genetycznie zmodyfikowane organizmy (GMO) dotarły do Polski pod koniec ubiegłego wieku (soja i kukurydza w paszach) i wywoływało to w pierwszym okresie sprzeciw opinii publicznej. Mało jest danych na temat dzisiejszej postawy polskiego społeczeństwa wobec GMO i dlatego celem pracy było zbadanie na podstawie ankiety obecnego nastawienia obywateli oraz zdefiniowanie aktualnych obaw. Badanie ankietowe...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.